
Metrostation:

Denfert-Rochereau

Denfert-Rochereau

RER-station:

Denfert-Rochereau

Busstations:
- 38 – 68 – 88 – 216: Denfert-Rochereau.
Adres:
1 Av. du Colonel Henri Rol-Tanguy, 75014 Paris
Openingstijden:
Dagelijks tussen
09:45 – 20:30 uur
Maandag gesloten
In deze blog:
Over de Catacomben van Parijs
Diep onder de straten van Parijs ligt een fascinerende en enigszins macabere attractie verborgen: de Catacomben van Parijs. Dit ondergrondse netwerk van tunnels strekt zich uit over ongeveer 300 kilometer en fungeert als een uniek ossuarium.
De geschiedenis van de Catacomben begint in de late 18e eeuw, toen Parijs werd geconfronteerd met ernstige problemen van overbevolkte begraafplaatsen. Als reactie daarop begon men menselijke overblijfselen over te brengen naar de ondergrondse steengroeven die oorspronkelijk dienden als bron van kalksteen voor de stad. Gedurende bijna een eeuw werden naar schatting zes miljoen mensen hier begraven, hun beenderen zorgvuldig gerangschikt en gestapeld langs de muren van de tunnels.

Tegenwoordig zijn de Catacomben een intrigerende toeristische attractie, waar bezoekers een glimp kunnen opvangen van dit macabere en toch fascinerende aspect van de geschiedenis van Parijs. Georganiseerde rondleidingen bieden de mogelijkheid om een deel van de tunnels te verkennen en de artistiek gerangschikte beenderen te bewonderen, terwijl andere delen vanwege veiligheidsredenen gesloten blijven.
Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, op zoek bent naar een ongewone ervaring of gewoon nieuwsgierig bent naar de verborgen kant van Parijs, een bezoek aan de Catacomben belooft een onvergetelijke reis naar de diepten van de Franse hoofdstad.
Hoe kom je bij de Catacomben van Parijs?
Hoewel de Catacomben van Parijs tegenwoordig een toeristische attractie is ziet de entree en het gebouw er natuurlijk sober uit. De Catacomben van Parijs ligt in het 14e arrondissement. Je komt er het makkelijkst met de metro lijn 4,6 of de RER lijn B waar je op het station Denfert-Rochereau kan uitstappen. Dit metrostation is praktisch naast het gebouwtje waar je de Catacomben kan betreden. Je hoeft alleen een straat over te steken.
Moet ik een eentree ticket reserveren?
Het is aan te raden om vooraf een ticket te kopen. Uit veiligheidsoverwegingen kunnen er maar een beperkt aantal toeristen de Catacomben van Parijs betreden. Koop je tickets ook op tijd (een aantal dagen van tevoren). De tickets zijn vanaf €35,- te koop via deze website. Kijk bovenaan de pagina voor jouw tickets.
Hoe lang duurt een rondleiding?
Zoals eerder vermeld in deze blog is het tunnelnetwerk onder Parijs maar liefst 300 kilometer lang. Slechts een heel klein deel daarvan is gebruikt voor de Catacomben. En van dit deel is slechts een heel klein deel open gesteld voor het publiek. Een wandeltocht, die je overigens op eigen gelegenheid kan maken duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur. Na afloop ben je weer blij dat je boven de grond bent onder de “levende” mensen.

Let op dat een tassencontrole aan het einde van de wandeltocht een verplicht onderdeel is. Een luguber aanzicht is een tafel waar de in beslag genomen de botten en schedels die mensen proberen mee te nemen.
5 dingen die je niet wist over de Catacomben van Parijs.
- Van de 300 kilometer tunnelnetwerk onder Parijs is ongeveer 1,7 kilometer van het tunnelnetwerk gebruikt voor de Catacomben zelf, terwijl slechts een klein gedeelte open is gesteld voor het publiek, ongeveer 1,5 kilometer.
- De Catacomben hebben door de jaren heen vele beroemde bezoekers gehad, waaronder Victor Hugo, auteur van “Les Misérables”, en Charles X, koning van Frankrijk. Ze werden beiden diep onder de indruk van de macabere maar intrigerende sfeer van de Catacomben.
- De beenderen in de Catacomben zijn niet willekeurig gestapeld, maar zijn zorgvuldig gerangschikt langs de muren van de tunnels in artistieke en decoratieve patronen. Sommige arrangementen zijn zelfs ontworpen om symbolische betekenissen te hebben.
- Er liggen geen beroemde mensen in de Catacomben van Parijs. De overblijfselen die hier liggen, zijn afkomstig van anonieme individuen.
- Er zijn gevallen bekend waarbij mensen flauwvielen of onwel werden tijdens een bezoek aan de Catacomben van Parijs. De omstandigheden in de Catacomben kunnen benauwd en vochtig zijn, en sommige mensen kunnen zich ongemakkelijk voelen in de ondergrondse omgeving, vooral als ze gevoelig zijn voor claustrofobie of als ze langere tijd in de tunnels verblijven.

5 veelgestelde vragen over de catacomben van Parijs.
Zijn de Catacomben van Parijs toegankelijk voor rolstoelgebruikers?
Helaas zijn de Catacomben van Parijs niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers vanwege de steile trappen en ongelijke ondergrond in de tunnels.
Mag je foto’s maken in de Catacomben van Parijs?
Ja, fotografie is toegestaan in de Catacomben, maar het gebruik van flitslicht is verboden vanwege de gevoeligheid van de beenderen voor licht.
Hoe diep zijn de Catacomben van Parijs?
De Catacomben bevinden zich ongeveer 20 meter onder de grond, waar ze zich uitstrekken door het ondergrondse labyrint van Parijs.
Zijn de Catacomben van Parijs eng om te bezoeken?
Dit is subjectief; sommige mensen ervaren de Catacomben als intrigerend en fascinerend, terwijl anderen het als angstaanjagend kunnen ervaren vanwege de duistere sfeer en de overblijfselen van miljoenen mensen.
Hoe lang duurt een bezoek aan de Catacomben van Parijs?
Een standaardbezoek aan de Catacomben duurt meestal ongeveer 45 minuten tot 1 uur, maar dit kan variëren afhankelijk van de drukte en het tempo van de bezoeker.
Geef een reactie